dimarts, 9 de febrer del 2010

EL CEL ÉS PLE DE GEL -Les coses del petit Ignasi

Aquestes aportacions sobre “Les coses del petit Ignasi” tenen l’objectiu de cercar un espai amb allò que he vist, escoltat i viscut, i crear-ne uns breus relats. Cada persona té la seva sensibilitat i la seva consciència i no m’agradaria gens ni mica que aquests mots acabessin tots amb aspectes moralitzadors. Aquesta és la primera norma que m’he imposat, com a escriptora en formació; però hi ha reaccions que no es poden obviar i que t’entren per totes les escletxetes del cor, quan surten de la boca dels infants.
Tot i que vesteixi aquests relats amb un pél de fabulació, haig de reconèixer que hi pesa molt més la realitat.

EL CEL ÉS PLE DE GEL

Devien ser quarts de cinc de la tarda, quan l’Ignasi i jo tornàvem cap a casa, tot passejant per l’Avinguda General Mitre.
En arribar a l’altura del carrer Balmes, em va dir: “Saps una cosa, àvia? El cel és ple de gel". Jo, que en aquells moments anava distreta i entregada als meus pensaments, li vaig respondre una mica d’esma: “Ah, sí? I com és això?”. Ell em va contestar amb una altre pregunta: “Àvia, els pobres són aquells que no tenen res, oi?” Això ja no em quadrava amb l’anterior i se’m va afinar l'oïda. No era pas temps ni ocasió per filosofar, ni teologar, amb un marrec de cinc anys sobre el sentit de la pobresa; però com que “el pobre” -en el més estricte sentit de la paraula- és el que té a penes o no té el necessari per a viure, vaig assegurar-li -agafant les seves mateixes paraules- que sí, que els pobres no tenen res. “Dons no, àvia. Els pobres tenen les seves coses dins del cel, amb gel, i un dia les trauran i ja les tindran" -va refutar ell.
Oh! Com els efectes dels congeladors domèstics! És clar!

Sense imaginar-me com acabaria la cosa, li vaig replicar: “Però, si són tan pobres, no tindran mitjans per anar a dalt del cel i treure-hi les seves coses”. Ja t’he caçat! –vaig pensar. “Ells no, àvia, però les hi podem anar a treure nosaltres, amb el cotxe” -va afegir. Em vaig quedar perplexa. És ben veritat que de les petites boques dels infants surten grans veritats. La riquesa, malgrat les nostres petites o grans pobreses, la tenim tots; però, potser, també està congelada. Si apartem el gel dels nostres cors, si ajudem a desplaçar el gel dels cors de les persones, en sortirà -ben segur- un cabal de riquesa: ganes de lluitar per un món millor, consciència d’allò que ens envolta, actitud agraïda, alegria de viure…

El semàfor es va posar vermell. Mentre esperàvem per passar a l'altra banda, una coneguda del barri em va saludar i, al girar-me vers ella, vaig veure assegut a terra un pidolaire. Allargava el braç, amb la mà oberta, als qui passaven. Aleshores, ho vaig comprendre! L’Ignasi, que encara m’estava observant amb aquella mirada tan neta, esperava la meva resposta. Ell prou que volia fer el bé, però li calia una ajuda, com a tants de nosaltres. Li vaig dir resolta: “Hi anirem Ignasi, i tant que sí. Anirem, a cor què vols, fins l’últim racó del cel”.
Aquesta vegada, he estat jo la que t’ha hagut d’entendre!

El semàfor va encendre el verd. Mig caminant, mig saltant, l’Ignasi va creuar l’avinguda. Havia arribat a l’altra banda; potser també, per primera vegada, a la banda de la generositat plena, encara que per això hagués d’anar a descongelar les coses dalt del mateix cel!

13 comentaris:

Núria Farran ha dit...

Que bé Gloria, si tots els que som avis poguéssem relatar -com tu ho fas- totes les vivències que ens donen els nets, ja que gaire bé sempre son gratificants.
Endavant, doncs els teus escrits son tant tendres que m'agrada molt llegir.los.
Núria Farran

Anònim ha dit...

Crec que pots ser una bona escriptora

Mireia Farriol ha dit...

Aquest escrit m'ha fet recordar a la meva filla amb 6 anys que, caminant, va preguntar: mami i el cel amb que està engatjat?
No podem deixar d'escriure....

Gloria Ribera Salvador ha dit...

Mireia, ara SÍ!
Estem fetes de la mateixa "pasta". Totes aquestes coses les portem al cor; deixem que aflorin. Tenim una gran aliada: l'escriptura. Vull recordar les paraules de l'escriptor anglès Thomas Fuller quan parla d'ella: "Ni és aliena a la poesia, que és música amb paraules ni a la música que és poesia amb sonoritat".
Fins dilluns a la EE de l'Ateneu Barcelonès

Anònim ha dit...

Molt bé Gloria. M´agrada seguir el teu bolg. Una abraçada. Josep Comella

Gloria Ribera Salvador ha dit...

Hola Josep. Aquest bloc ens té a tot el grup de narrativa de la EE comunicats esperant LA GRAN TROBADA de maig. Gràcies per seguir el meu bloc.

Anònim ha dit...

¡Precioso Ignasi!

Felicidades por el Blog. Lo ire mirando.

Un beso
Lola

Gloria Ribera Salvador ha dit...

Hola Lola. Me ha hecho mucha ilusión ver que sigues las anécdotas de l'Ignasi, gran amigo de tu nieta a la que quiere mucho. Nos encontraremos en el bloc siempre que quieras. Un beso.

Família Melgosa Jurschik ha dit...

Molt tendre. Tot el que dius em sona. Gràcies pel teu blog. Endavant!

Anònim ha dit...

Me ha encantado Gloria.
Tan simple para un niño y " nosotros no somos capaces de subir al cielo y sacarles las cosas del congelador..........."

zoila

Anònim ha dit...

GLORIA ES GENIAL. ENHORABUENA ERES UNA GRAN ESCRITORA CON MUCHA SENSIBILIDA. LO HE COPIADO PARA IRSELO COMENTANDO A ALEJANDRA. GRACIAS POR SER COMO ERES. ANA VIGIL

lileta-lila ha dit...

escriu, escriu, escriu! lali

Anònim ha dit...

Gràcies per compartir de manera tan bonica part de la teva vida. El relat de l'Ignasi i el cel, els pobres, ...m'ha arribat al cor. Certament si no ens fem com infants no entrarem al Regne del cel.

Una abraçada ben forta,
Margarita